torstai 29. joulukuuta 2016

HERKULLISIN PUOLUKKA-RAAKAKAKKU

DSC_1498
Tänä vuonna, mä oon rakastunut näihin herkkuihin, nimittäin raakakakkuihin. En muista missä ja milloin ensimmäiseen raakakakkuun törmäsin, mutta mielenkiintoni heräsi heti kun oli kyse ehkä hieman ravintorikkaammasta kakusta, jos verrataan tavallisiin sokeri-täytekakkuihin. Ei siinä mitään, mä tykkään ihan perus mansikka kakusta, sitä en kiellä. Mutta kuten totesin, kiinnostuin tästä kyseisestä tavasta valmistaa kakkuja. Ja mä vaan sanon, tää on yks parhaimmista raaka-kakuista mitä oon maistanut. Ihan laittoman hyvää. Ja jos siellä on myös kermakakun ystäviä, uskon että tää kakku herätelee teidänkin makunystyröitä. Lyhyesti siis: raakakun ideana on usein ravintorikkaampi vaihtoehto normaalille kakulle ( huom kaloreista kuitenkaan tinkimättä, mutta nobody cares ), Sitä ei siis millään tavalla kuumenneta.
DSC_1477
Joulu oli tuloillaan, ja etsiskelin reseptejä netistä miettien että mitähän sitä voisi loihtia niiden kaikkien "tavallisten" jouluruokien keskelle: jotain raikasta, ehkä jopa hieman terveellisempää, mutta ennen kaikkea maukasta. Hommahan meni niin, että löysin tämän huikean ohjeen netistä ja päätin testata sitä jouluaatoksi. Ennakko odotukseni oli muiden mielipiteistä aika skeptiset sillä usein kun puhutaan terveellisemmästä vaihtoehdoista, saattaa esiin nousta hieman jopa epäileviä katseita. Mutta mitä kävikään: koko kakku meni kerta heitolla! taisi siis maistua.

Tosiaan, tässä ohjeessa marjoina on käytetty mustaherukkaa, josta itsekkin ensimmäisen kakun tein. Tapaninpäivänä oli kuitenkin tulossa lisää vieraita ja päätin loihtia uuden kakkusen, ja heitin sekaan hieman omaa twistiä ja vaihdoin mustaherukat pakkasessa nököttäviin omin kätösin poimittuihin puolukoihin, ai että! No mitä sitten tämän kakun kohdalla kävi? mikä oli tuomio? DSC_1468 Sain vihoviimeisenä pelastettua itselleni vihoviimeisen palan jääkaappiin odottamaan.

Tämä oli siis tuomio: koko kakku meni.

Pidemmittä puheitta ja hehkutteluja, mennäänpä jo siihen ohjeeseen DSC_1485 PUOLUKKA-PIPARI-GLÖGI RAAKAKAKKU

HUOMIOT: 
- ohjeessa olevat mausteet ovat suunnilleen oikeat, kannattaa maistella sillä itsekkin heitin kardemummaa, kanelia ja piparkakku maustetta paljon enemmän mitä ohjeessa oli. 
- valmistin kakun lähes ohjeen mukaan, vaihdoin tässä kakussa vain mustaherukat puolukoihin: tämän takia lisäsin nesteen(käytin sokeritonta glögiä, viinimarjamehun sijasta) ja makeutuksen määrää. 
- Muista siis maistaa, jotta saat kakkuun makua eikä siitä tule puolukoiden takia liian kirpeää.
- Tässä avainasemassa toimii myös tehokas blenderi, mikä jaksaa jauhaa pähkinät huolellisesti.

ESIVALMISTELUTLiota 5 dl cashew-pähkinöitä yön yli.
TARVITSET20 cm irtopohjavuoka, leivinpaperia, muutama nuolija, pakastin/jääkaappi, blenderi.


Keksipohja 
3 dl kuivia cashew-pähkinöitä
2 rkl hunajaa
1 tl kanelia

Piparkakkutäyte
2,5 dl liotettuja cashew-pähkinöitä
1 dl vettä
0,5 dl neitsytkookosöljyä
0,5 dl hunajaa
3 rkl lucumaa
2 tl psylliumia
1 rkl kanelia
0,5 tl neilikkaa
10 kardemummansiementä
Tässä käytin neilikan sijasta piparkakkumaustetta ja kardemummansiemenien tilalla tavallista kardemummaa jauheena. Lucuma ei ole pakollinen, sen voi korvata niin että lisää hieman enemmän vielä hunajaa, se antaa kuitenkin kuohkeutta ja makua myös kakulle. Sama psylliumin kanssa. Se hieman tiivistää kakkua ja pitää sen paremmin kasassa. Tämäkään ei siis ole ihan ehdoton. 
Glögitäyte
3 dl liotettuja cashew-pähkinöitä
n. 3-4dl sokeritonta glögiä
n. 2-3dl puolukoita
2 tl psylliumia
2 tl kanelia
10 kardemummansiementä
2 tl pomeranssinkuorta
0,75 dl neitsytkookosöljyä
3 rkl lucumaa
3/4 tl neilikkaa
1 dl hunajaa
Tässä sama juttu: käytin piparkakkumaustetta maistelun mukaisesti, neitsytkookosöljyä laitoin noin 1dl. Hunajaa lisäsin reippaasti lisää. Pomeranssin kuorta en laittanut.
Vaikka ohje kuulostaa pitkältä ja vaivalloiselta, voin sanoa että tämän valmistuksessa ei oikeastaan kovinkaan kauan mene. Pähkinöitä kannattaa jaksaa jauhaa huolella, jotta kakusta tulee kuohkeampi ja tasaisempi. Ja huom! kaikki kunnia siis reseptin pohjan tekijälle, ihan mielettömän hyvä yhdistelmä!
Ihania herkutteluhetkiä ! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti